Kombi suyu nasıl boşaltılır? Kombi suyu neden yükselir? Kombiye fazla su basılırsa ne olur? Bu gibi soruların cevabını bilmek; doğru kombi bakımı ve buna bağlı olarak işlevsel bir kullanım deneyimi için önem taşıyor. Tesisat veya kombinin suyu arttığı, kombinin basıncı yükseldiği zaman fazla suyu tahliye etme gerekliliği doğuyor. Söz konusu işlem, kombinin verimli ve uzun ömürlü bir şekilde çalışmasında önemli rol üstleniyor.
Kombi Suyu Neden Boşaltılır? – Kombi Suyu Neden Boşaltılmalı?
Kombi uzun süre kullanılmayacaksa, donmaya karşı koruma altına almak için kombi suyunu boşaltmaya ihtiyaç duyulabilir. Ayrıca; dışarıda konumlandırılan ve yer sebebiyle donma riski bulunan kombilerin suyunu da tamamen boşaltmak gerekebilir.
Ayrıca kombideki basıncın yükselmesi nedeniyle fazla suyu boşaltma ihtiyacı oluşur. Fakat bu işlem kalıcı çözüm sağlamayabilir. Zira basınç yüksekliğine yol açan arızanın tespit edilip giderlmesi lâzımdır.
Örneğin;
• Genleşme tankında gaz basıncının düşmesi,
• Su doldurma vanasında kaçak olması,
• Plaka esanjörün veya tank menbranının delinmesi gibi faktörler, kombinin içindeki basıncı artırır. Suyu tahliye etmek yeterli olmayacağı için servis çağırmanız gereklidir.
Ceylan İklimlendirme olarak Adana doğalgaz kurulumu ve montajı yapmaktayız.
Kombi Suyu Ne Zaman Boşaltılır?
Normal şartlarda kombinin su basınç değeri 1-1,5 bar arasındadır. Eğer bu değer 2’yi geçerse kombi suyu fazla demektir ve boşaltılmalıdır. Böylece ufak basınçlarn rahatlaması sağlanabilir ve normal değerin üzerine çıkan basınç, ideal seviyeye düşürülür.
• İlginizi Çekebilir: Kombiden Ses Gelmesi Tehlikeli mi?
Kombi Suyu Nasıl Boşaltılır? Kombi Suyu Boşaltma:
Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki; işlem sonucu plaka eşanjörde su kalabileceği, bu ise donma riskini beraberinde getireceği için çok dikkatli olmak gerekir.
Ayrıca pek çok kombinin tahliye hortumu olmadığı gibi, kombilerin bazıları boşaltma vanası da barındırmaz.
Bu tarz kombi modellerinde; soğuk su giriş vanasını kapatıp, doldurma vanasını su boşaltmak için kullanmak mümkündür. Ancak bu, yetkili servis tarafından gerçekleştirilebilir.
Peki; kullanıcı tarafından kombi suyu nasıl boşaltılır? Diye merak ediyorsanız, bunun için tahliye borusuna ihtiyaç olduğunu bilmelisiniz.
Bunu ister Kombi su tahliye vanası üzerinden, isterseniz de tesisattaki ana tahliye musluğunu veya kalorifer peteklerindeki tahliye müşürünü kullanarak yapabilirsiniz.
• Önerilen İçerik: Kombiden Neden Su Akar?
Petekler Üzerinden Kombinin Suyu Nasıl Boşaltılır?
Bunu, peteklerinizden herhangi birinin purjörünü kullanarak yapabilirsiniz. Şöyle ki:
1. Bütün peteklerin vnalarını açın.
2. Hangi petekten suyu tahliye edecekseniz, önce purjörün altına bir leğen veya kova yerleştirin. Çünkü radyatörün vanasını gevşeteceksiniz ve bu, yavaş yavaş su akışı gerçekleşmesini sağlayacak.
3. Vanayı, peteklerin havasını alıyormuşsunuz gibi gevşetin. (Bu sırada uygun bir tornavida veya petek hava/su alma anahtarı kullanabilirsiniz.)
4. Su kesilinceye kadar bekleyin.
5. Tahliye vanası olmayan kombinin suyunu bu yöntemle kolayca boşaltabilirsiniz. Bar seviyesinin 1.5 altına inerse kombinin alt kısmındaki su basma vanasından BAR düzeyini arttırın.
Vana Üzerinden Kombi Suyu Nasıl Boşaltılır?
Her kombinin genellikle; bir boşaltma, bir doldurma vanası, iki tane de filtresi vardır. Eğer fazla suyu kombinizden vana yardımıyla uzaklaştırmak istiyorsanız şu adımları izlemelisiniz:
1. Boşaltma vanasının olduğu yerdeki musluğu saat yönünün tersine çevirin.
2. Suyun kesilmesini bekleyin.
3. Baktınız ki su artık gelmiyor, fazla suyun tamamı tahliye oldu demektir.
4. Bu arada kombinizin basınç değerine manometre üzerinden bakabilir, normal basınç düzeyine gelip gelmediğini kontrol edebilirsiniz.
Kombi Su Basma Vanası Nerede?
Bu tahliye vanası kombinin alt kısmındadır. Su boşaltımı sırasında vana, saat yönünün aksi istikametinde döndürülür. Eğer saat yönüne doğru çevirirseniz bu, vananın daha da sıkışmasına yol açar.
Kombi Suyunu Boşaltırken Dikkat Edilecekler:
Bu işlemi hatasız bir biçimde yerine getirmek ve kombinize herhangi bir zarar vermemek istiyorsanız, şunlara özen göstermelisiniz:
1. Fazla suyu tahliye etmeden önce mutlaka kombiyi kapatın.
2. Vanayı gevşetirken ufak hareketlerle, kontrollü bir şekilde çevirin.
3. Fazla suyu biriktireceğiniz kova ya da leğeni önceden hazırlayıp tahliye borusunun altına yerleştirmeyi unutmayın.
4. Yerden ısıtma sistemleri kullanıyorsanız, kombinin fazla suyunu boşaltamazsınız. Çünkü tesisat yere döşelidir. O nedenle aşırı kombi suyundan kaynaklı arızalarda yetkili servis çağırmalısınız.
5. Kombi tahliye vanası çoğunlukla; mutfak, balkon veya banyo gibi alanlarda, gider bölümünün yakınında bulunur. Havlupanın alt kısmında oval bir musluk biçiminde de karşınıza çıkabilir. Model ve markaya göre farklılık gösterebileceği unutulmamalıdır.
6. Bazen emniyet ventiliyle tahliye vanası birbirine karıştırılır. Buna dikkat etmek, emniyet ventiline müdahaleden kaçınmak ve kararsız kalındığı durumlarda fazla su boşaltımı petekler vasıtasıyla yapılmalıdır.
Kombi suyu nasıl boşaltılır? Artık biliyorsunuz. Fakat yine de bu işi profesyonel teknisyenlere bırakmanın daha doğru olduğunu unutmayın.
Kombi su boşaltma, basınç ayarı; bakım, temizlik ve onarımı ile ilgili tüm konularda Ceylan Mühendislik ustalarına başvurarak, kusursuz hizmetin ayrıcalığını evinize taşıyın!
Böylece kombinizin bakımını tam zamanında ve eksiksiz yaptırarak, ondan her mevsim en iyi şekilde yararlanın!