Kombiden Neden Su Akar?

Kombiden neden su akar? Kombi bacasından neden su akar? Kombi bacasından yağmur suyu girmesi neden olur? Kombi bacasından yağmur suyu girmemesi için ne yapmalı? Kombinin altından neden su akar? Kombi su damlatıyor, ne yapmalıyım? Sıcak suyu açınca kombiden su geliyor, neden? Daikin kombi su kaçırıyor, ne yapılmalı? Bu ve benzeri sorularınızın doğru ve ayrıntılı cevaplarını ihtiva eden içeriğimiz, kombilerde görülen bu arıza ile ilgili geniş bilgiye ulaşmanızı sağlayacak. Malum olduğu üzere kombiler; yaşam ve çalışma alanlarımızın vazgeçilmezi olan, sunduğu konfor düzeyi yüksek bir iklimlendirme çözümü. Fakat kombilerin avantajlarından yararlanabilmek, periyodik bakım ve gerektiğinde onarım işlemlerini profesyonel bir firmaya yaptırmakla mümkün.

Kombiden Neden Su Akar?

Kombiler, evlerde ve iş yerlerinde sıcak su ve ısıtma ihtiyacını karşılayan cihazlardır. Ancak bazen kombilerden su akması gibi sorunlar yaşanabilir. Kombiden su akmasının birkaç nedeni olabilir:

Yüksek Basınç: Kombideki su basıncı yüksek olduğunda, kombi fazla suyu tahliye etmek için su akıtabilir. Kombideki basınç değeri genellikle 1.5 bar civarında olmalıdır. Eğer bu değer çok yüksekse, kombi fazla suyu dışarı atarak basıncı düşürmeye çalışır.

Kombide Delik veya Çatlak: Kombinin içindeki parçalarda delik veya çatlak oluşması da su akmasına neden olabilir. Bu durumda, kombinin tamir edilmesi veya parçaların değiştirilmesi gerekebilir.

Kombi Bakımlarının Yapılmaması: Kombilerin düzenli olarak bakımının yapılması gerekir. Bakım yapılmadığında, kombide biriken kir ve kireç gibi maddeler, su sızıntısına yol açabilir1.

Tesisat Sorunları: Kombinin bağlı olduğu tesisatta meydana gelen sorunlar da su akmasına neden olabilir. Örneğin, tesisat borularında çatlak veya kaçak olması, kombiden su akmasına yol açabilir.

Kombi Bacasından Neden Su Akar?

Yoğuşmalı kombilerde, yanma sonucu oluşan atık gazların içinde su buharı bulunur. Bu su buharı, kombi tarafından yeniden değerlendirilir ve yoğuşma suyu olarak adlandırılır. Ancak bazen baca eğimi ile ilgili bir sıkıntı varsa, baca ucunda su buharına bağlı su birikintileri oluşabilir ve bu yüzden bacadan su gelebilir. Yoğuşma suyu asidik olup (pH 4-4,5), özellikle göze temas etmemelidir. Kombinin bacasının uygun eğimde olması ve yoğuşma suyunun doğru bir şekilde tahliye edilmesi önemlidir.

Kombinin Altından Neden Su Akar?

Kombinin altından su akması, genellikle eski olan vanaların ya da kombi tesisatının patlak olmasından kaynaklanmaktadır4. Ayrıca, kombinin genleşme tankının arızalı olması halinde de kombiden su akması meydana gelebilir. Kombinin altından gelen su, eşanjör patlaması, devir daim pompasının arızalanması veya borularda kaçak olması gibi durumları da işaret edebilir. Kombinin altından gelen suyun eve zarar vermemesi için gerekli önlemleri almak ve sorunun nedenlerini araştırarak çözüm bulmak önemlidir.

Kombiden su akması çeşitli nedenlere bağlı olarak meydana gelebilir ve bu durum ciddiye alınmalıdır. Kombiden su akması sorunu yaşandığında, uzman bir teknisyen tarafından kontrol edilmesi ve gerekli tamiratların yapılması önerilir.

Kombiden su gelmesi ise çalışma verimini düşüren önemli problemler arasında. Bu itibarla; kullanım deneyimini olumsuz etkileyen ve kimi zaman büyük maddi külfete yol açan kombi arızalarının, vakit kaybetmeden ortadan kaldırılması gerekiyor.

Kombi Neden Su Akıtır? – Kombiden Neden Su Akar?

Bu durumun nedenlerinden bazılarını şöyle sıralayabiliriz:

  1. Doldurma musluğunun bozuk veya kırık olması ya da açık bırakılması,
  2. Kombi parçalarında kireçlenme,
  3. Genleşme tankının delinmesi, patlaması veya havasının eksilmesi,
  4. Baca montajının yanlış yapılması ve buna bağlı eğim problemi,
  5. Emniyet ventilinden tahliye olması,
  6. Kombinin donması,
  7. Kombi parçalarından birinde çatlama, kırılma veya delinme (Özellikle; pompa, blok, hava prujörü, ana ve plaka eşanjörlerde meydana gelen bozuklukların kombi su akıtma nedenleri içerisinde ön plana çıktığını söyleyebiliriz.),
  8. Borulama (su tesisatı) sorunları,
  9. Hava derecesinin çok düşmesine bağlı olarak plastik boru parçasında genleşme,
  10. Contalarda hasar,
  11. Kaynak hataları,
  12. Kombinin altındaki su doldurma vanasının arızalanması,
  13. Kalitesiz ve dayanıksız malzemelerin kullanımı (Bu durum; sürekli ısınan ve soğuyan boruların bir müddet sonra çatlayıp sızdırma yapmasına neden olur.),
  14. Kontra vidasında sızıntı,
  15. Sensörlerin deforme olması,
  16. Yüksek basınç oluşumu,
  17. Kombiye gereğinden fazla miktarda su basmak,
  18. Kombi bakımının uzun süre aksatılması.
  19. Ayrıca bağlantıların gevşemesi, kombi neden su sızdırır? Sorusunun bir başka cevabıdır.
Yoğuşmalı Kombiden Neden Su Akar? – Yoğuşmalı Kombi Neden Su Akıtır?

Bu tür kombilerin temel özelliklerinden biri, yanma sonrası ortaya çıkan atık gazın içerisinde su buharı oluşmasıdır.

Söz konusu buhar dışarı atılmaz ve kombi tarafından ikinci kez değerlendirilir.

Fakat baca eğimiyle alâkalı bir sıkıntı mevcutsa, bu durum su buharına bağlı birikintiler oluşmasına sebebiyet verir. O nedenle bacadan su gelir ve kombinin su akıttığını gözlemlersiniz. Sorunun çözümü için servis yardımı almalısınız.

Baca doğru konumlandırılmadıysa, kombiye tam mânâsıyla oturtulması ve yukarı doğru eğim verilmesi gerekecektir. Bu kombiler için baca eğimi %4 eğim olarak ayarlanmalıdır. Kombi balkondan veya camdan, belirttiğimiz eğim ile dışarı doğru uzanıyor olmalıdır. Bu şekilde bir montaj işlemi yapılırsa, artık su buharının bacadan dışarıya kaçması mümkün olmaz. Kombi içerisinde yoğuşmaya girerek verim kaybının önüne geçer.

Öte yandan; kombideki sıcaklık 20°C’den başlamakta ise, 45°C’de kombinin 3 dk arayla devreye girmesi gerekir. Yani önce 3 dakika boyunca yakıt tüketmeli, ardından 3 dk dinlenmeli ve sonra yine 3 dk çalışmalıdır. İşte bu döngü böyle devam etmelidir.

Cihazınızın dinlenme ve çalışma süreleriyle ilgili bir problem varsa, bu da kombiden su sızıyor sorununu beraberinde getirebilir. Kart, sıcaklık sensörü gibi parçalarda yaşanan arızalar bu durumun başlıca nedenleri arasındadır.

Kombi Su Akıtıyor, Ne Yapmalıyım?

Yukarıdaki açıklamalarımız sayesinde,  kombi neden su akıtır? Sorusunun cevabını artık biliyorsunuz. Şimdi sıra geldi, su akıtan kombi nasıl tamir edilir? Bunu açıklığa kavuşturmaya…

Her şeyden önce şunu hatırlatmalıyız ki; tüm kombi arızaları, bir uzman yardımı almayı gerektirir. Zira yapılacak küçük bir hata bile kombinin kullanılamaz hâle gelmesiyle sonuçlanabilir.

Doğalgaz kurulum, kombi ve petek montaj, bakım-onarım hizmetlerinde Adana’daki en popüler firmaların başını çeken Ceylan Mühendislik, bütün kombi arızalarının olası nedenlerine ve alternatif çözüm yollarına hâkim, deneyimli bir ekiple hizmet verir.

Her biri alanında sertifika sahibi olan yetkili personellerimiz; kombi neden su akıtır? Sorusunun cevabını sizin cihazınız özelinde tespit edip, sebebe yönelik etkili bir yöntem uygulayarak kombinizi eski fonksiyonelliğine kavuşturacaktır.

Bununla birlikte; genel bilgilendirme sağlamak amacıyla belirtecek olursak, kombiden su geliyor diye şikâyet edenlerin bilmesi gereken çözüm yolları şunlardır:

  1. Esanjörde meydana gelen bir delik kombiden su sızdırıyor olabilir. Bunun için kombi altında yer alan, sağdaki ikinci boruyu bulun. Üzerindeki vanayı yani soğuk su giriş vanasını kapatın. En azından yetkili personeller müdahale edinceye dek, akan suyu biraz olsun durdurabilirsiniz. (Bu işlemin sıcak su almanıza engel olacağını unutmayın.)

Önerimiz, kombiden neden su akar? Diye merak edenlere âcil çözüm sağlasa da kalıcı bir etkisi olmayacaktır. Esanjör delindiyse, şebeke suyu sürekli olarak petek sistemine aktarılacak ve bunun sonucunda kombiden tekrar tekrar su sızacaktır. O nedenle sözünü ettiğimiz parça mutlaka değiştirilmelidir.

  1. Doldurma musluğuna bakın, açık ise kkapatın. Bu musluğu alt tesisattaki bağlantı borularının arasında bulabilirsiniz.

Açık kalan musluk kapandıktan bir süre sonra muhtemelen damlama olayının kesildiğini göreceksiniz.

 Bu aşamada, musluğu iyice sıkmaya özen gösterin. Yoksa problem devam edebilir.

  1. Su akıntısının aşırı basınç probleminden kaynaklandığını düşünüyorsanız, basıncın ideal olan değere yani 1,5-2 bar civarına gelmesi için tesisat tahliye vanasından su akışı sağlamayı deneyin.

Tornavida veya purjör anahtarı kullanarak, peteklerin havasını aldığınız kısımdan fazla suyu tahliye edebilirsiniz. Bu işlemin ardından kombideki basıncı gerekli seviyeye ayarlamalısınız.

  1. Bacayı kontrol edin. Eğer yeterince düzgün takılmamışsa, havanın yağmurlu olduğu günlerde yağmur suyu içeriye sızabilir. Bu da kombide sanki su sızıntısı varmış gibi bir görüntü oluşturur fakat gerçekte bir sorun yoktur.

Böyle bir durum yaşanmasını engellemek için kombi bacasını dışarı doğru eğimli yapmak gerekir. Tam tersi bir eğime sahip olması, yağmur yağdığında kombiden su geliyor diye serzenişte bulunmanıza yol açacaktır.

Bunlar; teknik destek ekibi gelene kadar kendi başına yapabileceğiniz şeylerdir. ‘Bu yöntemleri denedim. İşe yaramadı. Hâlâ kombiden su akıyor, ne yapmalıyım? Diyorsanız, hemen Ceylan Mühendislik ile iletişime geçebilirsiniz.

Kombi Su Damlatıyor, Ne Yapılmalı?

Kombinizin su sızdırdığını fark ettiyseniz; parkelerin zarar görmemesi için, öncelikle kombinin altına bir tepsi veya leğen koymalısınız. Şâyet damlama biçiminde gelmiyor ve duvardan akıyorsa; duvarın bitiş noktasına kalın bir havlu koyup, suyun parkelere ulaşmasını önleyebilirsiniz.

Az evvel; kombiden neden su akar? Sorusunu cevaplarken, donanımsal bir arızanın da buna sebep olabileceğini belirtmiştik. Böyle bir durumda ilgili parçanın onarılması yeterli gelebileceği gibi, yenisiyle değiştirilmesi de gerekebilir.

Teknik destek ekibimiz cihazınızı özenle kontrol edip sorunun tam olara k nereden kaynaklandığını belirleyecek, bu doğrultuda uygun bir çözüm yoluna başvuracaktır.

Kendinizin cihazı açmaya ve tamir etmeye çalışması, daha büyük problemleri beraberinde getirebilir. O nedenle işi riske atmayıp, ehline bırakmanız en sağlıklısıdır.

Kombiden Su Geliyor, Çözümü Nedir? Kombiden Su Sızıyor

Kombiden su akması yalnız sıcak su açık iken gerçekleşiyorsa, bunun nedeni büyük olasılıkla genleşme ve su kaçağıdır. Bu durumda yetkili personellerin evinizi ziyaret ederek su kaçağı tespiti yapması ve tesisatınızı uygun donanımlarla tamir etmesi gerekir.

Kimyasal bir maddeyle kombi su sızıntısı giderme yöntemi de bazı firmaların tercih ettiği uygulamalardan biridir. Ancak bu çözüm yolunun işe yaraması, kombideki basıncın alt kata su akıtacak derecede büyük olmamasına bağlıdır.

Ciddi kaçaklarda ise firmalar özel cihazlar kullanarak noktasal tespit sağlar ve tamirini bu yönde gerçekleştirir.

Kombi Su Kaçırıyor, Ne Yapmak Gerek?

Bu sorunun cevabı, kombinin nereden su akıttığına göre değişir. Eğer kombinin içinden su akıyorsa, bununla kombi servisi ilgilenmelidir. Tesisat kaynaklıysa mühendislik firması veya sıhhi tesisatçı çağırmanız lâzımdır.

Problemin nedeni, kombi bakım zamanlarını atlamanız da olabilir. Düzenli bakımı yapılmayan kombiler; bu ihtiyacının ihmâl edildiğini, su sızıntısı vee benzeri sinyaller vererek hatırlatır. Kombinizin detaylı bir bakım ve gerekiyorsa onarımdan geçirilmesi, problemin üstesinden gelmeyi sağlayacaktır.

Özetle yazmamız gerekirse; kombiden su akması çözümü olarak tercih edilebilecek bazı yöntemler şöyledir:

  1. Doldurma musluğunda arıza mevcutsa parça değişimi yapılır.
  2. Kombiniz açık balkonda kaldıysa ve donma nedeniyle su akıtıyor ise, hem kombi hem de alt tesisat uygun bir dolap içine alınmalıdır. Bir başka seçenek olarak balkonu kapatmayı da düşünebilirsiniz.
  3. Ana esanjörün arızalandığı saptanırsa değiştirilmesine ihtiyaç duyulacaktır. Plaka (ikinci) esanjör de tamiri olmayan, muhakkak değiştirilmesi gereken parçalardan biridir. Su sızıntısının sebebi orada oluşan bir problem ise, ustalar bu parçanın yerine yenisini takacaktır.
  4. Emniyet ventili arızalanmış ve bu yüzden kendi kendine açılarak kombinin, içerisindeki suyu boşaltmasına yol açıyor olabilir. Böyle bir durumda sorunun çözümlenmesi, değişim yapılmasına bağlıdır.
  5. Hava prujörünün ağzı tıkanmış ise, buradaki pislikler giderilerek sorun ortadan kaldırılır.
  6. Devir daim pompasının tamiri veya yenilenmesi de gerekebilir.
  7. Genleşme tankının havası azalmışsa hava basımı gerçekleştirilir. Membran yahut gövdesinin arızalandığı tespit edilirse yine tek çare parçayı değiştirmektir.

Kombiden neden su akar? Öğrendiniz. Fakat yine de arıza çözümünü teknik servislere bırakmayı tercih etmeli, kombiye kendi kendinize müdahalede bulunmaktan kaçınmalısınız.

Geniş servis ağı, modern teknolojisi ve kusursuz hizmet kalitesiyle Ceylan Mühendislik, tüm kombi sorunlarınızda başvurabileceğiniz doğru adrestir.

Siz de; kombinizin işlevselliğini geri kazanmasını ve cihazınızı sorunsuz bir şekilde kullanmaya devam etmeyi istiyorsanız, şimdi firmamızla irtibata geçerek, ihtiyaç duyduğunuz nitelikli hizmeti kolayca satın alabilirsiniz.