Termostatlı kombi kaç derecede yakılmalı? Termostatik vanalı petekler kaç derecede yakılmalı? Termostatlı kombi kaç derecede çalıştırılmalı? Bu soruların hepsi aynı anlama gelse de, modellerine göre termostatlı kombi kullanımı değişik ayrıntılar barındırıyor. Isınma ihtiyacını dengeli bir şekilde karşılamak ve bunu yaparken tasarruf sağlamak isteyenlerin, bu konularda bilgi edinmesi gerekiyor. Siz de; hem yaşam alanlarınızın sıcaklığından ödün vermek istemiyor, hem de kış mevsiminin korkulu rüyası kabarık doğalgaz faturalarını azaltmanın bir yolunu arıyorsanız, bu içerik tam size göre!
Termostatlı Kombi Nedir?
İç mekân sıcaklığını sabit tutmaya yarayan cihaz, oda termostatı olarak isimlendirilir. İstenen sıcaklık değerine ayarlanan; radyatör bu değere ulaştığında sıcak su girişini kapatıp o mahâlin boşuna ısınmasını engelleyen cihaza ise ‘termostatik vana’ denir. Vana kafasındaki gaz veya sıvı, oda sıcaklık seviyesi doğrultusunda genleşir. Böylece vanadaki sistem aracılığıyla radyatöre giden su kontrol edilir ve ısıtılan ortamın, ayarlanmış sıcaklıkta kalması sağlanır.
İşte bu cihazlar yardımıyla çalışan kombiler de termostatlı kombi adını alır. Modülasyonlu, kablosuz, on/off, dijital ve mekanik gibi değişik oda termostat çeşitleri mevcuttur. Termostatik vanalar ise özellikle dublex daire, villa, büyük müstakil apartman dairesi gibi yerler için daha uygundur. Ceylan İklimlendirme olarak Adana kombi montajı ve satışı yapmaktayız.
Termostatlı Kombi Kullanımı Neden Önemli?
Ortam sıcaklığının oldukça hassas bir şekilde kontrol edilmesine imkân tanıyan bu cihazların, hem elektrik hem de yakıt tasarrufu noktasında avantajı büyüktür.
Eğer termostatsız kombi kullanıyorsanız; hava soğuduğu zaman ısıtma sıcaklığını yükseltmek, hava ısınınca düşürmek durumundasınızdır.
Kombiyi sürekli yüksek sıcaklıkta çalıştırırsanız bu; kombi kalorifer suyunun, hava sıcakken gereksiz ısınmasına, ortam sıcaklığının da boş yere artmasına yol açar. Sonuç olarak hem enerji kaybı yaşarsınız hem de faturalarınız kabarır.
Kombiyi hep düşük sıcaklıkta çalıştırdığınızı varsayalım. Bu kez de konforunuz bozulur. Çünkü cihaz, havanın çok soğuk olduğu zamanlarda gereken ısıyı üretemez. Bu ise arzu edilen konfor sıcaklığının sağlanmasını engeller, eviniz ideal şekilde ısınamaz.
İşte bu gibi sorunlar yaşamak istemiyorsanız, oda termostatı kullanmalı veya peteklerinize termostatik vana takmalısınız. Böylece her şeyi termostatın kontrolüne bırakarak; kombinizi hem ekonomik hem de konforlu bir biçimde çalıştırabilirsiniz.
Termostatlı Kombi Kaç Derecede Yakılmalı? – Termostatlı Kombinin Derecesi Kaç Olmalı?
Bu soruya vereceğimiz yanıtın daha net anlaşılabilmesi için öncelikle, termostatların çalışma prensibi hakkında kısaca bilgi vermek istiyoruz.
Oda termostatı kullanmak sizi devamlı kombinin ısı ayarıyla oynama zahmetinden kurtarır. Normalde ısı düşük gelince kombi derecesini yükseltmek, evin fazla ısındığını hissetmeye başladığımızda petekleri kısmak isteriz. İşte termostat kullanımı, bu ayarın manuel olarak yapılması zorunluluğunu ortadan kaldırır. Çünkü kombinin gerektiği zamanda otomatik olarak açılmasına ve kapanmasına yardımcı olup, evinizdeki sıcaklığın sizi üşütecek kadar azalmasını veya rahatsızlık verecek kadar artmasını engeller.
Diyelim, kombinizdeki sıcaklık ayarı 50°. Oda termostatı üzerinden 23° ayarını seçtiğinizde kombi; termostatın bulunduğu odanın sıcaklık seviyesi 23° oluncaya dek, tesisat suyunu 50°’de sabit tutar.
Ne zaman ki ortamın sıcaklığı ayarladığınız dereceye gelir, kombi o vakit çalışmayı durdurur. Şâyet bu değerin altına inerse kombi yeniden çalışmaya başlar. Böylece sıcaklık yine istediğiniz düzeye ulaşır.
Peki; termostatlı kombi kaç derecede yakılmalı? Bu; termostatın hangi ortamda, ne zaman kullanılacağı, evde bulunup bulunmayışınız gibi faktörlere göre değişir. Örneğin; uyku saatlerinde veya evde olmadığınız zamanlarda, termostat derecesini düşürmeniz önerilir. Evinizden kısa süreliğine ayrılacaksanız kombiyi tamamen kapatmaktan uzak durmalı, sıcaklığın 17-18°C‘nin altına inmesini engellemelisiniz. Yoksa evi tekrar ısıtmak için termostat derecesini yükseltmeniz gerekecek, bu ise mâliyetinizi artıracaktır.
Oda Termostatlı Kombi Kaç Dereceye Ayarlanmalı? – Termostatlı Kombi Kaç Derecede Olmalı?
Dünya standartlarına göre oda termostatlarının kış mevsimindeki normal sıcaklık değeri 22⁰C’dir. Bundan daha yüksek bir ısı değerine ayarlamak, yakıt giderlerinizin artış göstermesine yol açar. Tasarruflu bir kullanım deneyimi yaşamak istiyorsanız oda termostatlı kombi kaç derecede olmalı? Sorunuzun cevabını 22 olarak kabul etmelisiniz.
Eğer termostat üzerinden bu ayarlamayı yapmanıza rağmen eviniz yeteri kadar ısınmazsa, o takdirde sıcaklığı kombiden artırabilirsiniz.
Kombi Kaç Derecede Yanmalı?
Termostatlı kombiler özelinde ısı ayarlamasının nasıl yapılacağına değindik. Şimdi, normalde kombiyi kaç dereceye ayarlamamız gerektiğinden bahsetmek istiyoruz.
Konfor şartlarına göre her mekânın ayrı bir sıcaklık değerine sahip olması gereklidir. Yani banyo ile mutfak veya oturma odası ile antre sıcaklığının aynı olması konfor açısından uygun değildir. Bu nedenle evinizdeki her bir oda için ideal sıcaklık değerini bilip, ısıtma işlemini buna göre gerçekleştirmeniz oldukça mühimdir.
Bu doğrultuda, evin farklı bölümleri için tavsiye edilen sıcaklık değerlerini şöyle sıralayabiliriz:
• Banyo: 24°C,
• Mutfak: 20°C,
• Koridor, Hol ve Antre: 15°C,
• Salonlar, Oturma ve Yatak Odaları: 20°C.
Bu ideal sıcaklık aralıklarına ulaşmak için kombinin kazan (kalorifer) suyunu doğru ayarlamak gerekir. Normal ve termostatlı kombi kaç derecede yanmalı? Sorusunun cevabına karar verirken, radyatör ısıl kapasitesini ve radyatör boyutunu da hesaba katmak lâzımdır.
Kullandığınız radyatörlerin kapasitesi yüksek ve boyu uzun ise; oda ısısını 20°C sıcaklığa ulaştırmak için, kombiyi 60°C’ye ayarlamanız gerekebilir. Ama radyatör büyüklüğü fazla değil, kapasitesi de küçükse, kombi kalorifer su sıcaklığının 55°C olması da yeterli olabilir.
• Not 1: Konfor sıcaklığı bazı kullanıcılar için 22°C veya 24°C düzeyine de çıkabilir. Ancak şunu bilmelisiniz ki; oda sıcaklık artışındaki her 1°C, yakıt tüketiminin ortalama olarak %6 daha fazla olması demektir.
• Not 2: Bu veriler; Makina Mühendisleri Odası Yayınları’ndan çıkan, Kalorifer Tesisatı Kitabı’ndan iktibas edilmiştir. (Yayın Numarası: 352)
Evlerde ısıtma tesisatı projelendirmesi bu sıcaklık değerleri baz alınarak yapılır. Yine; radyatör boyutları da, bahsi geçen değerlere göre belirlenir.
Termostatlı kombi kaç derecede yakılmalı? Öğrendiğinize göre, bu bilgileri dikkate alarak cihazınızdan maximum verimi elde etmeye, tasarruf oranınızı ve yaşam alanlarınızın konforunu artırmaya hemen başlayabilirsiniz. Ayrıca oda termostatı nedir? İçeriğimize göz atarak, termostat modellerinin özellikleri ve çalışma sistemiyle ilgili geniş bilgi edinebilirsiniz.
Yeni bir kombiye ihtiyaç duyuyorsanız her köşesine Ceylan Mühendislik farkının yansıdığı zengin ürün yelpazemizi inceleyebilir; beklentilerinize yanıt verecek kombiye, avantajlı fiyatlarla sahip olabilirsiniz. En yeni teknolojiler kullanılarak tasarlanmış, estetik görünümün fonksiyonel özelliklerle bir araya geldiği kombi çeşitleri arasından birini seçerek, evinizde konforu zirveye taşıyabilirsiniz.