Oda Termostatı Nedir?

Oda termostatı nedir? Oda termostatı ne işe yarar? Özelliklerine göre oda termostatı çeşitleri nelerdir? Oda termostatı ne kadar tasarruf sağlar? Kombi oda termostatı ne işe yarar? Kombi oda termostatı nedir? Kablosuz oda termostatı ne işe yarar? Modülasyonlu oda termostatı ne demek? Akıllı oda termostatı ne işe yarar? Hem doğalgaz ve elektrik faturalarınızı düşürmek, hem de enerji tasarrufu yapmak istiyorsanız, bu soruların cevabı sizi yakından ilgilendiriyor. Ekonomik bir doğalgaz kullanımı için tercih edilen oda termostatları, bu noktada verimli ve pratik bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Kombi oda termostatı, ısıtma sisteminde kullanılan bir cihazdır. Oda termostatı, oda sıcaklığını ölçer ve belirlenen hedef sıcaklığa ulaşıldığında ısıtma sistemini durdurur. Aynı şekilde, sıcaklık belirlenen seviyenin altına düştüğünde ısıtma sistemini tekrar devreye alır. Bu sayede, istenilen sıcaklık seviyesini korumak için ısıtma sistemi otomatik olarak düzeltilir.

 

Oda termostatı nedir? Oda termostatı ne işe yarar? Kombi oda termostatları, enerji tasarrufu sağlar çünkü sadece belirlenen sıcaklığı korumak için çalışırlar. Sürekli olarak yüksek bir sıcaklıkta çalışmak yerine, termostat sayesinde ısıtma sistemi sadece ihtiyaç duyulduğunda devreye girer. Bu da enerji tüketimini azaltır ve enerji maliyetlerini düşürür.

Ayrıca, kombi oda termostatları kullanıcıya daha fazla kontrol imkanı sağlar. Belirli bir sıcaklık seviyesi ayarlanabilir ve termostat bu seviyeye ulaşıldığında otomatik olarak ısıtma sistemi kapatılır. Bu da daha konforlu bir ortam sağlar ve aşırı ısınmayı önler.

Oda Termostatı Nedir? Oda Termostatı Ne Demek?

Oda termostatı nedir? Ortam ısısını kalorifer sistemleri üzerinden kontrol eden ve kombiyle entegreli şekilde çalışan cihazlara oda termostatı denir. Yani bunlar; ısı seviyesini peteklere (radyatöre) göre değil, bulunduğu ortamın sıcaklığı doğrultusunda ayarlar.

Örnek vermemiz gerekirse, oda termostatı üzerinden sıcaklığı 26 dereceye ayarladığınızı varsayalım. Bu durumda termostat, sıcaklığın belirlediğiniz değerde sabit kalmasını sağlayacak ve gereksiz enerji tüketimini önleyecektir.

Evlerde 20 dereceden sonraki her 1 derecelik ısı artışı, enerji tüketimini yüzde 7 artırır. İşte oda termostatı nedir? Sorusunun cevabı tam bu noktada ön plana çıkar. Söz konusu cihazlar, meydana gelebilecek lüzumsuz enerji harcamasını engellemek suretiyle avantaj sağlar. Isı artışını hemen algılayarak bu yönde aksiyon alan oda termostatları, ortamın konfor seviyesini daima korumaya olanak verir.

Oda Termostatı Ne İşe Yarar? Oda Termostatı Avantajları Nelerdir?

Isı kontrolünü rahatlıkla gerçekleştirmeye imkân tanıyan oda termostatı avantajları ile doğalgaz kullanıcılarına büyük kolaylıklar sunar. Onlardan bazılarını şöyle ifade edebiliriz:

  1. Belirlediğiniz ortam sıcaklığı daima sabit kalır. Bu ise evinizin ideal sıcaklığını koruyarak konforunuzdan hiç ödün vermeyeceğiniz anlamına gelir.
  2. Devamlı ânî ısı farklılıkları yaşanmayacağı için daha tutarlı ve sağlıklı bir ortam meydana gelir.
  3. Aşırı ısınma durumunun önüne geçer. Elektrik ve yakıt tüketimini en aza indirip enerji sarfiyatını dengeleyerek, ödeyeceğiniz fatura tutarlarını azaltırsınız. Oda termostatlarının sağladığı yakıt tasarrufu yaklaşık %30 civarındadır.
  4. Her ay ne kadar doğalgaz kullanmışsınız? Bu sorunun cevabını daha net bir şekilde bulmanıza ve tüketim oranlarını daha dengeli bir biçimde kıyaslamanıza yardımcı olur.
  5. Kombinizin kullanım ömrü uzar ve dayanıklılığı artar. Zira termostat çeşitleri ünitenin gereksiz çalışmasını engelleyerek kombinin yıpranmasını azaltır.
  6. Termostat kullanmayan kişiler, kombiyi çalıştırdıktan bir süre sonra ortamın gereğinden fazla ısındığını fark edip kombi derecesini düşürmeye gereksinim duyabilir. Fakat oda termostatı kullananlar bunu tuş takımından manuel olarak yapmakla uğraşmaz.

Çünkü termostat, sıcaklığın rahatsız edici boyuta ulaşmasına izin vermez. Kombiyi kısma, açma ve kapatma işlemlerini otomatik hallettiğinden dolayı kullanıcıların bunu takip etmesine gerek kalmaz.

  1. Diğer taraftan; oda termostatı çeşitleri, karbon ayak izini düşürür ve çevreci bir kullanım deneyimi yaşatır.
Oda Termostatı Nasıl Kullanılır? Oda Termostatı Kullanımı Nasıl Olmalı?

Modellerine göre oda termostatı kullanımı değişmekle birlikte, bunlar son derece pratik ürünlerdir. Hangi modeli tercih ederseniz edin; istediğiniz sıcaklık değerini bir defa ayarlamanız yeterlidir, artık bunun altına inmesi veya üzerine çıkması gibi bir durum yaşanmayacaktır.

Oda termostatlarının montaj şekli, programlanabilirliği ve çalışma prensibi farklılık gösterdiği için kullanım şekli de farklılıklar taşır. Az sonra; oda termostatı nedir? Sorusunu çeşitlerine göre yanıtlarken, bu konuya daha ayrıntılı bir şekilde temas edeceğiz.

Oda Termostatı Çeşitleri Nelerdir? En İyi Oda Termostatı Modelleri:

Akıllı/dijital, kablolu, kablosuz, modülasyonlu vb. pek çok oda termastot modeliyle karşılaşmamız mümkündür. Ancak hepsi doğalgaz oda termostatı sınıfına dâhildir.

Konuyu biraz daha açmamız gerekirse, bu ürünleri şöyle tasnif edebiliriz:

  • Kablosuz Oda Termostatı Nedir?

Bu modeller, kombiye kablo olmadan bağlanabilme özelliğine sahiptir. WiFi veya buna benzer bir alıcı yardımıyla uzaktan kumanda edilebilen bu cihazlar, pil ya da batarya ile çalışır.

Her alanda kullanılabilir olması, bunların en büyük avantajıdır. Fakat batarya/pil ömrünün belli aralıklarla kontrol edilmesi gereklidir.

On/Off Oda Termostatı Ne İşe Yarar?

Bu cihazlar, mekânı arzu edilen sıcaklık seviyesinde sabit tutabilmek amacıyla kombiye açma-kapama komudu yollar. Isıtma ünitelerinin yalnızca ısıtma tesisatına giden suyu bu termostatlar yardımıyla kontrol edilebilir. Başka bir işlevi yoktur.

  • Kablolu Oda Termostatı Nedir?

Bunlar, kombi bağlantısının kablo ile sağlandığı modellerdir. O yüzden pil yahut batarya ihtiyacı olmayıp, elektrikle çalışır. Söz konusu termostat modellerinin kombiye yakın bir yerde konumlandırılması lâzımdır.

  • Modülasyonlu Oda Termostatı Nedir? Ne İşe Yarar?

Bunlar da on/off oda termostatının gerçekleştirdiği işleve sahiptir. Buna ek olarak; kullanım ve tesisat suyu sıcaklıklarını termostat üzerinden kontrol etmeye izin verme, kombiyi kışlık-yazlık moda geçirme gibi özellikleri bulunur.

İsminin gereği olarak modülasyon teknolojisini kullanan bu ürünler, kombi kapasitesini hassas bir şekilde ayarlama ve böylece gereksiz yakıt tüketiminin önüne geçme hususunda bir numaradır.

  • Dijital Oda Termostatı Nedir? Programlanabilir Oda Termostatı Nedir?

Bunların yapısında ise dijital bir ekran bulunur. Oda sıcaklığını evde olduğunuz ve olmadığınız zamanlar için ayrı ayrı belirleme gibi fonksiyonel özelliklere sahiptir.

Yine; oturma ve uyuma zamanlarınıza göre ekonomik/düşük sıcaklık, konfor sıcaklık değerlerini farklı ayarlamanız da oldukça kolaydır. Eğer uzun süre evde olmayacaksanız veya tatile çıkıyorsanız donma koruması modunu seçebilir, siz yokken evinizin ideal ısıda kalmasını sağlayabilirsiniz.

Üzerindeki yazılım kartı yardımıyla hassas ölçümler yapabilen dijital oda termostatı modelleri, haftalık programlar oluşturup bu sayede yüksek tasarruf etmeyi mümkün kılar. Bunların kablolu çeşitleri olduğu gibi, kablosuz tasarlananları da mevcuttur.

  • Mekanik Oda Termostatı Nedir?

Bimetal sensöre sahip termostat çeşididir. Kombinin açma-kapama işlemini yerine getirmesi için sensörüyle komutlar gönderir.

Şöyle ki; ortamın ısısı artınca bu sensörde genleşme olur, yanındaki mekanizma ile temasa geçerek termostat uçlarını ayırır. Böylelikle kombinin kapanmasını sağlar.

Eğer ortam sıcaklığının düştüğünü tespit ederse, bu sefer büzülür ve temostat uçları bir araya gelir.

Bahsettiğimiz termostatlar dijital bir ekran barındırmaz. Ondan dolayı işlemlerinizi, cihazın sağa-sola çevrilerek çalışan mekanizmasıyla yapmalısınız.

Oda termostatı nedir? Öğrendiğinize göre, iç mekânlarınızda kontrollü ısı tüketimi gerçekleştirmek ve faturalarınızdan tasarruf etmek için bu ürüne sahip olmakta gecikmeyin!

Doğalgaz, kombi ve petek ile ilgili sorularınız varsa blog ve hizmetlerimizi incelemeyi, profesyonel desteğe ihtiyaç duyuyorsanız bizimle iletişime geçmeyi unutmayın!