Kullanılmayan Petekler Nasıl Kapatılır?

Kullanılmayan petekler nasıl kapatılır? Termostat vanalı petek nasıl kapanır? Petek ne tarafa doğru kapatılır? Petekleri kapatmak tasarruf sağlar mı? Petek vanaları nasıl kapatılır? Bu sorulara yanıt bulmak, daha az enerji sarfiyatıyla faturalarını düşürmek ve gereksiz tüketimin önüne geçmek isteyen kullanıcıları yakından ilgilendiriyor. Hem kombilerin hem de merkezi sistemlerin vazgeçilmez elemanı peteklerden yıllar boyu en iyi verimli şekilde yararlanmak için, kullanılmadığı durumlarda kapatarak boş yere çalışmasını önlememiz gerekiyor.

Petekler Nasıl Açılır?

Kalorifer peteklerini doğru bir şekilde açmak, evinizin verimli ve yeterli ısınabilmesi için son derece önemlidir. Bunun için bilmeniz gerekenleri ise şöyle sıralayabiliriz:
Termostatik petek vanaları sol tarafa (saat yönünün tersine) doğru döndürülerek açılır.
Peteklerinizi doğru açmış olduğunuz halde radyatörler ısınmıyorsa kombi petek sisteminde çamur birikmiş olabilir. Bu ise peteğin tam yerine, kısmî ısıtma yapmasıyla sonuçlanır. Böyle bir durumda hemen peteklerin bakımını yaptırmak gerekir. Ceylan İklimlendirme olarak Adana petek montajı yapmaktayız.

Kullanılmayan Petekler Nasıl Kapatılır? Termostat Vanalı Petekler Nasıl Kapatılır?

Havalar ısınmaya başladığında, ‘kullanılmayan petekler nasıl kapatılır?’ Sorusu gündeme gelir. Ayrıca kişiler, kış mevsiminde de evin kullanılmayan odalarındaki petekleri kapatmaya ihtiyaç duyabilir.
Örneğin; merkezi ısıtma kullanıyorsanız ve evinizin kış aylarında fazla sıcak olmasından şikâyetçiyseniz, odalardan bazılarının peteklerini kapatarak bu soruna çözüm bulabilirsiniz. Bunun için izlemeniz gereken adımlar şunlardır:
1. Eğer petekleriniz termostatik vanalıysa, saat yönüne doğru çevirin. Kadran 0’ı gösterdiğinde işlem tamamdır. (Bu vana genellikle radyatörün alt kısmında, sol tarafta konumlandırılır. Bazen radyatörün üzerinde de yer alabilir.)
2. Ancak termostatik vanalı petek kullanmıyorsanız, radyatörün sağında bulunan ikinci vanayı saat yönünde iyice döndürün. Baktınız ki daha fazla dönmüyor, kullanılmayan petekleri kapatma işlemini başarıyla yerine getirdiniz demektir.
3. Vana kapağında vida mevcutsa, onu tornavida yardımıyla saat yönünde ters çevirip gevşetin. Zira kilitli vanaları döndürmeye çalıştığınızda kapağı buna izin vermez. Altta yer alan asıl vanaya ulaşabilmek için önce vidayı, sonra kapağı çıkarmanız gerekir. Bunun ardından vanayı, bir pense yardımıyla saat yönünde çevirebilir ve peteği böylece kapatabilirsiniz.
Tabii her kilitli vanada mutlaka vida bulunmaz. Ayrıca kullanacağınız tornavidanın yıldız mı yoksa düz uçlu mu olması gerektiği, vananın yapısına göre değişir.

Petekleri Kapatırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yukarıda, kullanmadığınız petekleri nasıl devre dışı bırakabileceğinizi açıkladık. Ayrıca bu konuyla ilgili olarak şunları bilmenizde de fayda var:
• Hangi peteği kapatmak istiyorsanız, yalnızca bir tane radyatör vanasını kapatmanız yeterlidir. Ancak böyle yapmanız önerilmez.
Alt ve üst vananın her ikisinin de aynı anda kapatmanız daha mantıklıdır. Çünkü üst vana sıcak su girişini gerçekleştirmekle vazifelidir, alt vanaysa peteklerin içinde dolaşan suyu soğutmak ve çıkış sağlamaktan sorumludur. Böylece suyun kombiye tekrar ulaşabilmesini mümkün kılar. Kalorifer petekleri ve kombi arasındaki su aktarım ve ısı dengesi açısından, bu vanaların birlikte kapatılması daha doğrudur.
• Vana üzerindeki metal sıcak olabilir, bu yüzden çıplak elle temas etmekten kaçının.
• Bir odanın petek vanasını kapatsanız bile, evdeki diğer petekler bundan etkilenmez ve normal şekilde çalışmayı sürdürür. Kombiye göre değişmekle birlikte en az 3 peteğin açık olması gerekir. Bunun dışında öteki odaların peteklerini kısabilir veya tamamen kapatabilirsiniz.

Kullanılmayan Petekleri Kapatmak Tasarruf Sağlar mı?

Evet. Sürekli kullanmadığınız odaların peteklerini kapatarak evin diğer yerlerinde ısınmanın daha etkili gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz. Bu ise doğalgazdan aldığınız verimi artırırken, fatura tutarlarınızın azalmasına yardımcı olacaktır.

Her Gün Petekleri Kapatmak Tasarruf Sağlar mı?

Gece yatarken veya sabah evden çıkarken tüm petekleri kapatıp eve geldiğinizde açmak, size tasarruf ettirmez. Aksine bu, daha çok sarfiyat yapılmasıyla sonuçlanır.
Çünkü petekleri kapatınca; tavan, zemin ve duvarlar kısa sürede soğur. Geri açtığınız zaman ise evinizi çabucak ısıtabilmek için, kombi derecesini daha fazla yükseltmeye ihtiyaç duyarsınız. Artırılan yüksek ısı da faturanıza yansır.
Ancak peteklerin vanalarını kısmanız belli oranda tasarruf sağlar. Çünkü böyle yapıldığında sıcaklık, evin soğuk bölümlerine yönlendirilir ve dengeli bir ısı dağılımı oluşur. Bu sayede ısı ve enerji tasarrufu yapmış olursunuz.
 Bu nedenle petekleri kapatmaktansa vanaları kısmak genellikle daha mantıklıdır. Eğer yatmadan önce petekleri kapatmayı istiyorsanız da böyle yapmayıp, en düşük ısı seviyesinde açık bırakın. Böylelikle uyandığınızda ev buz gibi olmayacağı için, bir an önce ısınayım diye kombiyi yüksek sıcaklık derecesinde çalıştırmaya ihtiyaç duymazsınız. Bu da kombinin fazladan yakıt harcamasını önler.
Zira gece düşük derecede açık kalan kombi, sabah yüksek ısıyla çalışacak kombiden 2 kat daha az enerji tüketir.
Tüm bunların yanı sıra; kombinin açık bırakılması, oluşabilecek arızaların engellenmesinde de önemli bir yer tutar. Kombiyi kapattığınızda cihazın kendini koruma özelliği devreden çıkar ve olası bir durumda gerekli tepkiyi veremeyebilir.
Petekler nasıl açılır? Kullanılmayan petekler nasıl kapatılır? şeklindeki soru işaretlerini bu içeriğimizle açıklığa kavuşturduk. Petek kullanımına yönelik diğer merak ettiklerinizi blog bölümümüzdeki çeşitli yazılardan öğrenebilir; ayrıca tüm soru ve sorunlarınız için, Ceylan Mühendislik bünyesindeki uzman teknik personellerden yardım talep edebilirsiniz.
Kombi-petek temizliği, bakımı, onarımı, satış ve montajı gibi alanlarda isminden söz ettiren Ceylan İklimlendirme; konforunuza sizin kadar önem veren hızlı, güvenilir, üstün kaliteye sahip bir yetkili servis olarak hizmetinizdedir.