Doğalgaz sayacını kim takar? Doğalgaz sayacı nasıl takılır? Doğalgaz sayacı taktırmak için gerekli belgeler nelerdir? Doğalgaz açma işlemini kim yapar? Doğalgaz sayacı nasıl taktırılır? Doğalgaz sayacı, abonelik açtıran kişiye verilir ve belirlenen randevu gününde yetkili personel tarafından takılır. Doğalgaz açma işlemi, doğalgaz dağıtım şirketi tarafından gerçekleştirilir. Evinize ilk defa doğalgaz bağlatmak istiyorsanız, abonelik sürecinin önemli bir parçasını oluşturan bu sorulara içeriğimizle yanıt bulabilirsiniz.
Doğalgaz Sayacı Nedir?
Kullanıcının doğalgaz tüketimini ölçümlemeye ve bu doğrultuda faturalandırmaya yarayan cihaz, ‘doğalgaz sayacı’ olarak adlandırılır. Sayaçlar, Ölçü ve Ölçü Âletleri Muayene Yönetmeliği’ne tâbîdir. Yakılmak üzere tüketim yerine sevk edilmiş gazı, m3/h (metreküp) cinsinden ölçer.
Sayaç üzerindeki değerler; sıcaklık ve basınç değişimlerine bağlı olarak, elektronik ölçüm ekipmanları tarafından düzenlenir. Konut tarafından tüketilen gazın miktarı doğalgaz sayacından okunarak belirlenir ve metreküp birim fiyatı ile çarpılır. Böylelikle doğalgaz faturasının tutarı tespit edilmiş olur. Ceylan İklimlendirme olarak Adana doğalgaz kurulumu ve tesisatını yapmaktayız.
Doğalgaz Sayacını Kim Takar?
Konunun detaylarına geçmeden kısaca bilgi vermemiz gerekirse; doğalgaz sayacı, abonelik için başvuru yapılacak gaz dağıtım şirketinin yetkili personelleri veya onların yetki verdiği firmalar tarafından monte edilir. Gerek sayacın takılması, gerekse kontrolü ve bakımı dağıtım firmasının sorumluluğundadır.
Kombi taktırmak, yeni bir ev satın alan kişilerin yaptığı ilk şeylerden biridir. Bunun için öncelikle yapıya uygun bir doğalgaz projesinin çizdirilmesi gerekir. Söz konusu işlemi ise mühendislik şirketleri gerçekleştirir. (Proje çiziminin her ilde zorunlu olmadığı unutulmamalıdır. Bunu, yaşadığınız yerin bağlı bulunduğu doğalgaz firmasına sorarak teyit edebilirsiniz.)
Bu firmaların yetkili teknikerleri ve makine mühendisleri proje çizilecek meskene ücretsiz keşif düzenler, elde edilen veriler ise bilgisayar ortamına aktarılarak çizim hâline getirilir.
Proje çiziminin ardından kişi, bulunduğu şehrin doğalgaz dağıtım merkezine başvurarak onay sürecini başlatır. Başvuru olumlu sonuçlandığı takdirde ev sahibi, gerekli evraklarla ilgili birime müracaat ederek abonelik işlemini tamamlar. Bunların, her doğalgaz dağıtım şirketine göre farklılık göstermesi mümkündür.
Sözünü ettiğimiz aşamaların ardından doğalgaz sayacı; randevu verilen tarihte, adrese gelecek şirket görevlileri tarafından takılır. Ayrıca bu etapta olası aksaklıklara ve gaz sızıntılarına karşı gerekli testler yapılarak, herhangi bir sorun bulunmadığından emin olunur. İnceleme sırasında -açık balkonda kombi dolabı olmayışı gibi- bir problem tespit edilirse, gerekli aksiyonun alınması talep edilir. Hiçbir sorun yoksa onay verilerek doğalgaz aboneliği başlatılmış olur.
Doğalgaz Sayacı Taktırmak için Gerekli Belgeler Nelerdir?
Doğalgaz sayacını kim takar? Öğrendikten sonra, bunun için ihtiyacınız olan evrakları da bilmek isteyeceksinizdir. Söz konusu belgeleri şöyle sıralayabiliriz:
• Tesisat numarası,
• Mülkiyatı ispatlayan tapu veya kira kontratı,
• TC kimlik kartı.
Eğer doğalgaz sayacı taktırmak için başvuruda bulunacağınız yapacağınız yapı; bir iş yeriyse; bunlara ek olarak, şu belgeler de talep edilir:
• İmza sirküsü,
• Ticaret Sicil Gazetesi’nin ilgili bölümünün fotokopisi,
• Vergi levhası fotokopisi,
• Kaşe.
Doğalgaz Sayacı Nasıl Takılır? – Doğalgaz Sayacı Nasıl Monte Edilir?
Adım adım doğalgaz sayaç montajı şöyle yapılır:
• Sayacın yeri proje üzerinden belirlenir.
• Sayaç askı konsolunun duvara uygun ölçüde sabitlemesi yapılır.
• Ardından gaz sayacı askı konsolu üzerine yerleştirilir.
• Önce kolon hattındaki vana, daha sonra kör tapa vana sökülür. (Bu işlem, vana kapalı pozisyonda iken yapılmalıdır.)
• Sayaç ara bağlantı fleksinin uç kısmına keten sarılıp sızdırmazlık macunu uygulanır.
• Sonrasında gaz borularıyla sayacın bağlantısı gerçekleştirilir.
• Sayaç çıkışına da test nipelli dirsek bağlanıp, doğalgaz sayacı montaj işlemi tamamlanır.
Doğalgaz Sayacı Nereye Monte Edilir?
Doğalgaz sayaçlarının; rutubetsiz, çok sıcak olmayan, donmaya karşı korunaklı, havalandırılabilen, aydınlık, görülmesi ve ulaşılması kolay bir noktada konumlandırılması gerekir.
Zira yetkililer sayaç okuma ve onarım işlemlerini gerçekleştirmek için adresinize geldiğinde, sayaca kolaylıkla erişebilecek olması son derece mühimdir. Bu nedenle sayaç kazan dairesine veya müstakil bina içerisine monte edilemez. Mutlaka ortak bir mahalde yer almalıdır. Ayrıca bunlar, patlayıcı ve yanıcı maddelerin olduğu bölgelere de yerleştirilemez. Duman bacaları da yine sayacı ve bağlantı boruları için uygun olmayan bir alandır.
Bunların yanı sıra, doğalgaz sayacı nereye konulmalı? Diye merak edenlerin bilmesi gereken diğer hususlar şöyledir:
• Dışarıda kalan sayaçlar muhafaza içine alınmalıdır.
• Asansör, konut ve balkon giriş kapılarının üzerine doğalgaz sayacı koyulamaz.
• Buat, priz, anahtar, elektrik sayacı, sıcak su boruları, elektrik kabloları ve elektrikli âletler ile sayaç arasında, en az 150 mm uzaklık bulunmalıdır.
• Kolon boruları anahtar, zil, buat ve priz gibi yerlerin üzerinden geçirilemez.
Doğalgaz Sayacı Takılırken Nelere Dikkat Edilmeli?
Doğalgaz sayacını kim takar? Sorusuna yanıt olan dağıtım şirketi yetkili personelleri, bu işlemi gerçekleştirirken bazı genel kurallara uymak durumundadır. Onları şöyle sıralayabiliriz:
• Sayaç girişinde ve çıkışında yer alan kapaklar, içeri toz ve pislik girmesini engeller. Bu nedenle onları sayaç bağlanana dek kapalı tutmak lâzımdır.
• Vanalar monte edilirken kolay müdahaleye imkân tanıması için; yüksekliğin, 180-220 cm arasında ayarlanması idealdir.
• Sayaç girişlerine bir gaz kesme vanası konulmalı, bu vana TS EN 331 normuna uygunluk sağlamalıdır.
• Ayrıca doğalgaz sayacı montaj işlemi başlayana kadar sayaçların kuru yerde saklanması, darbelerden korunması gereklidir.
• Sayaçların üzerindeki ok yönü ve gaz akış yönü mutlaka aynı olmak durumundadır.
• Montaj işlemi öncesinde tesisatı basınçlı havayla pisliklerden arındırmak ve yeni takılan sayaçtaki havayı tahliye etmek son derece önemlidir.
• Sayaç konsolundan yararlanılmalıdır. Bu, sayaçla duvar arasında minimum 2 santim boşluk bırakmaya olanak verir.
• Açık alanda bulunan sayaçlarda sayaç kabini kullanmak şarttır. Bunun amacı, sayacın dış faktörlerin olumsuz etkilerinden korunmasını sağlamaktır.
• Montajın ardından bağlantılar, sızdırmazlığa karşı kontrol edilmelidir.
• Sayaç flanş bağlantıları tam eksende olmalıdır. Öte yandan sayaç, montaj işlemi sonrasında tam terazisinde olmak zorundadır.
• Sayaçlar hâlihazırdaki tesisattan bağımsız olarak ayrı bir konsolla taşınmalıdır.
• Kesinlikle sıvı conta tercih edilmemeli, bunun yerine Yerine kauçuk bazlı gres yağı kullanılmalıdır.
Doğalgaz sayacı nasıl takılır? Sorusunun cevabında karşımıza çıkan bu aşamalar tamamlanıp montaj bittikten sonra, sayaç vanası kapalı konuma getirilir ve son kontroller sonrasında onay verilir. Böylece abone, bağlattığı doğalgazı kullanmaya başlayabilir.
Doğalgaz Nasıl Açtırılır? Doğalgaz Tesisat Kurulumu Nasıl Yapılır?
Az evvel; doğalgaz sayacını kim takar? Sorusunu cevapladıktan sonra şimdi sıra, doğalgaz kurulumunun nasıl yapıldığını kapsamlı olarak anlatmaya geldi…
Petrolden sonra en yaygın kullanıma sahip enerji kaynağı olan doğalgaz; sıcak su, mutfak, ısınma, motor yakıtları, elektrik üretimi gibi pek çok alanda kendine yer bulur. Ticari ve sanayi amaçlı da yoğun şekilde kullanılan doğalgaz, çevre dostu bir yakıt türü olmasıyla ön plana çıkar.
Doğalgazın avantajlarından maksimum şekilde yararlanabilmek ise kurulum ve montaj işlemlerinin sorunsuz yapılmasına bağlıdır. Kurulduğu günden beri faaliyetlerini aynı kalite çizgisinde sürdüren Ceylan Mühendislik, bu alandaki taleplerin tümünü ustalıkla yanıtlar.
Bu doğrultuda doğalgaz projelendirme ve kurulum işlemleri, Ceylan Mühendislik’in uzman, deneyimli ve yetkin ekibi tarafından profesyonel olarak sunulan bir hizmettir. Mükemmelliğin ince detaylarda saklı olduğunu bilen ve bu doğrultuda her işini ayrıntılara dikkat ederek gerçekleştiren firmamız, kaliteyi konfora dönüştürerek yaşam alanlarının değerini artırır.
Konutlar, iş yerleri, fabrikalar, tesisler; inşaat, endüstri, sanayi firmaları ve çok daha fazlasıyla geniş müşteri portföyüne sahip firmamız; doğalgaz tesisat kurulumu ve montaj işlemlerini hızlı, doğru, kurallara ve yönetmeliklere uygun olarak gerçekleştirir.
Anahatlarıyla belirtecek olursak, doğalgaz kurulum süreci ise şu adımlardan oluşur:
1. Proje Aşaması:
İlk aşamada tesisatın proje çizimi gerçekleştirilir. Bunun için yerinde keşif ve inceleme çalışması yapılarak, kesin hesaplamalar doğrultusunda hareket edilir. Tesisat kurulumu için tercih edilecek malzemeler ve kullanılacak yöntemler böyle belirlenir.
Proje hazırlandıktan sonra bina/daire sahibine teklif sunularak onayı istenir. Teklif kabul edildikten sonra ise doğalgaz tesisat kurulumu başlamış olur.
2. Döşeme:
Bu etapta ise şu işlemler gerçekleştirilir:
• Boru ile vanaların bina içerisindeki yerini tespit,
• Tesisatın geçeceği duvarların delinmesi,
• Ölçüsü alınmış vana ve boruların belirlenen bölümlere sabitlenmesi,
• Tüm sistemin doğalgaz proje çizimine göre döşenmesi (Boru, bağlantı kelepçeleri, vana, radyatör, kombi basınç regülatörü, bağlantı hortumları, vs.) veya farklı ısıtma cihazları vb.),
• Sistemin test edilmesi ve her şeyin sorunsuz çalıştığından emin olunması.
3. Onay:
Projeye uygun bir biçimde döşenen doğalgazın onay alma sürecinde sistem, dağıtım firma yetkilisi tarafından denetlenir. Tesisatın gerek yönetmeliğe, gerekse projeye uygunluğu tamam ise onay verilerek merkeze iletilir.
4. Son Kontroller:
Onaylanmış tesisat son defa uygulayıcı firma tarafından çeşitli testlere tâbî tutulur. Sistem bir bütün olarak problemsiz işliyor mu? Gaz kaçağı var mı? Bu gibi soruların cevabı netlik kazanır.
Doğalgaz Kurulumu Fiyatları Neye Göre Değişir?
• Not: Kullanılan malzemelerin kalitesi, yapının büyüklüğü ve konumu gibi faktörler, doğalgaz kurulum fiyatlarının değişmesine yol açar. Proje detayları, metrekare bazında belirlenen fiyat, tesisat ile birlikte talep edilmiş ek hizmetler de fiyatlar arasında farklılık olmasına sebebiyet verir.
Profesyonel doğalgaz tesisatı döşeme firması Ceylan Mühendislik, uygun mâliyete üstün kaliteyi hedefleyenlerin ortak tercihidir. Herkesin üst düzey konfora yüksek bir bütçe ayırmak zorunda kalmaksızın ulaşmasını isteyen firmamız, bu doğrultuda hesaplı bir fiyatlandırma politikası uygulamayı seçmiştir.
Doğalgaz sayacını kim takar? Doğalgaz sayacı nasıl takılır? Sorularına yanıt veren Ceylan Mühendislik, kombi projesi çiziminden doğalgaz bağlatma sürecinin son aşamasına kadar yanınızdadır. Yaşam alanlarının vazgeçilmez ihtiyacı doğalgazı kısa zamanda kullanılabilir hâle getiren Ceylan Mühendislik, bunu yaparken gereksiz vakit ve nakit kaybı yaşamanıza engel olur.
Konforunuz ve güvenliğiniz odağında nitelikli ve pratik hizmetleriyle beklentilerinizi karşılayacak olan firmamız, verimli doğalgaz çözümleri için doğru adrestir.