Adana VRF iklimlendirme sistemleri alanında nitelikli ürünleriyle tercih sebebi olan Ceylan İklimlendirme, bu konudaki ihtiyaçları pratik ve modern çözümlerle yanıtlar. Güncel, yenilikçi ve gelişmiş teknolojilerini kalite odaklı bakış açısıyla birleştiren firmamız; sektördeki seçkin konumunu, müşteri memnuniyetini daima ilk öncelik kabul etmesine borçludur. VRF (Variable Refrigerant Flow) İklimlendirme Sistemleri, birçok iç üniteye tek bir dış ünite aracılığıyla hizmet sağlayabilen sofistike bir ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme (HVAC) teknolojisidir. Bu sistemler, değişken bir soğutucu akışına izin vererek farklı alanlara farklı miktarlarda ısı veya soğuk hava sağlamaktadır. Adana VRF sistemi kurulumu ve VRF bakımı yapmaktayız.
Adana VRF İklimlendirme Sistemi Nedir?
Açılımı ‘Variable Refrigerant Flow’ şeklinde olan VRF kısaltması, ‘Değişken Soğutucu Akışkan Debisi’ olarak tanımlanır. Bu ise; sistemin, ihtiyaç duyulan kapasiteyi, kendi içerisinde barındırdığı akışkan debisini değiştirmek suretiyle sağladığını ifade eder.
Dolayısıyla VRF klimalarda, ısı geri kazanım düzeyi oldukça yüksektir. Bunlar; havalandırma, soğutma ve ısıtma işlemlerinin tek bir sistem üzerinden, aynı anda gerçekleştirilmesine olanak tanıyan cihazlardır. Diğer taraftan VRF iklimlendirme, ‘merkezi sistem’ olarak da isimlendirilir.
VRV ile VRF Sistemleri Arasındaki Fark Nedir?
Esasen bunların çalışma mekanizması aynıdır. Aralarındaki fark, bu iki kısaltmanın açılımından kaynaklanır.
Yukarıda belirttiğimiz gibi VRF; ‘Değişken Soğutucu Akışkan Debisi’ anlamına gelir. ‘VRV’ (Variable Refrigerant Volume) kısaltmasının mânâsı ise, ‘Değişken Soğutucu Akışkan Hacmi’ şeklindedir.
Binaların farklı bölümlerindeki sıcaklık değişikliklerinin birbirinden bağımsız olmasına izin veren bu iki sistem, yenilikçi iklim kontrol teknolojileri arasında bir hayli popülerdir.
VRF İklimlendirme Sistemi Nasıl Çalışır?
Temelde VRF iklimlendirme sistemi çalışma prensibi tek ünite veya ünite grubu üzerine kuruludur. Yani çok sayıda iç ünite modeli, tek üniteye bakır boru hattıyla bağlanır. Böylelikle büyük ölçekli binaların ayrı bölümlerinde değişik ısı koşullarının elde edilmesi sağlanır.
Her iç ünite, birbirinden bağımsız olarak kontrol edilir ve bu sayede birbirinin fonksiyonlarını engellemesi veya çakışma olması önlenir. İhtiyaç duyulmayan alanlarda iklimlendirme yapılması ve boş yere enerji harcanması gibi riskler de böylece ortadan kaldırılır.
Basınç ve sıcaklık sensörleri, iç ünitelerin dıştaki üniteye uzaklığından etkilenmez. Bu da enerji transferinin tam olması gerektiği gibi ve ideal miktarda gerçekleşmesini sağlar.
Bahsi geçen etkiyi elde etmek sağlamak için VRF sistemlerde çoğunlukla akıllı inverter teknolojisinden ve çevre dostu R-410A soğutucu akışkandan faydalanılır. Sistemde dolaşan bu gaz, bakır borunun içinden geçerek ünitelere ulaşır ve her bir ünitenin kendine özgü fonksiyonlarını yerine getirmesine yardımcı olur.
Hâricî ünite grubu dış ortama yerleştirilirken, dâhilî üniteler ise dış üniteye bağlı olacak şekilde konumlandırılır. Öte yandan sistemin yapısında, hassas kontrollü bir otomasyon sistemine de yer verilir.
Bireysel ve merkezi klima düzeneklerinin ikisine birden alternatif tek sistem olan VRF, çoğu zaman 48 iç üniteye kadar aynı merkezden kontrol imkânına sahiptir. Kullanım amacı, bina yapısı ve opsiyonel özelliklere göre farklı VRF sistemi uygulamalarına çözümlerine imza atan firmamız, bu husustaki tüm ihtiyaçlarınızın güvenilir çözüm noktasıdır.
Adana VRF İklimlendirme Sistemi Çeşitleri Nelerdir?
İşlevleri, yapısı ve bulundurduğu elemanlar itibariyle Adana VRF iklimlendirme sistemi modelleri farklılık gösterir. Onlardan birkaçını şöyle özetleyebiliriz:
• Isı Geri Kazanımlı VRF Sistemleri:
‘Üç borulu sistem’ diye de bilinir. Belirli yerlerde soğutma, belli mahallerde ısıtma gerekiyorsa bu tür sistemlere başvurulur. Isı geri kazanımlı Adana VRF iklimlendirme sistemleri, özellikle güney-kuzey uzanımlı binalarda tercih edilir.
Çünkü; geçiş mevsimlerinde güneye bakan, güneş alan bölgeler, -bilhassa cam kaplı cepheler- fazla ısınırken, güneş almayan cepheler ise hâlâ ısınmaya gereksinim duyabilir. İşte bu tezatlığı gidermek ve ısı dengesini sağlamak amacıyla geri kazanım özellikli VRF sistemlerinden yararlanılır.
Ayrıca söz konusu sistemler, bütçe ve enerji tasarrufu noktasında da büyük öneme sahiptir. Zira belli bir mahali soğutmak için kullanılan enerjinin boşa gitmesini engelleyen bu sistemler, o enerjiyi ihtiyaç duyulan farklı bir yerde tekrar kullanmaya olanak verir.
• Isı Pompası (Hava Soğutmalı Heat Pump):
Isı transferi; dış ünite kondenserinde bulunan fanlar aracılığıyla, havaya doğru yapılır. En çok kullanılan VRF sistem türü budur.
Soğutma modunda, kullanılan soğutma gazı, dış ünitedeki kompresör çıkışında havayla soğutulur. Isıtma modundaysa, akışkan enerjisi kompresöre döner ve buradan alınarak gaz fazına dönüştürülür. Sözünü ettiğimiz sistemlerde kondenser fanları genellikle klimaya, dış üniteler ise çatı üzerine yerleştirilir.
• Su Soğutmalı Sistemler:
Isının suya aktarılmasına dayanır. Fanlara ihtiyaç duyulmaz ve dış ünite boyutları daha küçüktür. Verimlilik değerleri 5.00 üzeridir. Dış ünitelerin atmosfere temas etme mecburiyeti yoktur.
Bu sistemde; kompresör çıkışındaki çok yüksek sıcaklıkta bulunan soğutma gazının, su ve farklı bir kondenser yapısıyla soğutulması sağlanır. Bahsettiğimiz sistemler; daha az soğutucu akışkan kullanır, ısıtmada dış havadan bağımsız olarak ve daha sessiz şekilde çalışır. Öte yandan, daha uzun bir biçimde borulama yapabilmeye imkân tanıması da bir başka avantajıdır.
Adana VRF İklimlendirme Sistemi Avantajları Nelerdir?
Enerji verimlilik seviyesini üst noktaya taşıyan bu sistemler; hem bütçeden tasarruf etme, hem de çevrenin korunmasına katkıda bulunma fırsatı sunar. İşlem maliyetini büyük ölçüde azaltan Adana VRF iklimlendirme sistemleri, kullanıcıların konfor şartlarını kendi isteklerine göre ayarlayabilmesini mümkün kılar.
Başka bir ifadeyle; bu sistemlerde bölgesel iklimlendirme çözümleri vasıtasıyla soğutma, ısıtma ve havalandırma süreçlerini tercihlerinize göre yönetebilirsiniz.
Her mekâna uygun farklı işlevsel çözümler sunmayı başaran VRF sistemler, hem ticari alanlar hem de konutlar için vazgeçilmez bir öneme sahiptir. Doğa dostu olmasıyla ön plana çıkan bu sistemler, daha yaşanılabilir ortamlar oluşturmak ve geleceğe yatırımda bulunmak isteyenler için isabetli bir tercih durumundadır.
Aynı zamanda VRF sistemler, DC inverter kompresörler ihtiva eder. Bunlar toplam kapasitenin hassas olarak ayarlanmasında büyük rol üstlenir. Kompresör, gaz debisini ortamın ihtiyacına göre düzenleyerek enerji tüketimini minimize eder.
Adana VRF İklimlendirme Sistemleri Nerelerde Kullanılır?
Genel olarak sıralamamız gerekirse, Adana VRF iklimlendirme sistemi kullanım alanları listesinde şu gibi yerlerin ön plana çıktığını söyleyebiliriz:
1. Hastaneler,
2. Tiyatrolar,
3. Fabrikalar,
4. Plazalar,
5. Oteller,
6. Büyük çaplı binalar,
7. Havaalanları vb.
Siz de; Adana VRF iklimlendirme sistemleri projelendirme ve uygulama firması arıyorsanız, tercihinizi Ceylan İklimlendirme ayrıcalığından yana kullanın! Estetik, teknoloji, sağlık ve rahatlığı aynı paydada buluşturan Ceylan Mühendislik sayesinde, yaşamınıza ve işinize bambaşka bir boyut kazandırın!