Adana soğutma sistemleri firmaları içinde mükemmeliyetçi anlayışı ve bunun gereği yüksek kalitesiyle ön planda olan Ceylan Mühendislik, endüstriyel taleplere modern teknolojileri sayesinde cevap verir. Son derece komplike ve gelişmiş mekanizmaya sahip soğutma sistemleriyle işletmelerin depolama süreçlerine farklı bir boyut kazandıran firmamız, sizin de beklentilerinizi kusursuz şekilde karşılamaya hazırdır.
Soğutma Sistemi Nedir?
Bunlar, belirli bir alanın sıcaklığını düşürerek gerekli soğukluk seviyesine ulaştırmak ve bu düşük ısıyı sabit tutmak için kullanılan sistemlerdir. İçeriden dışarıya doğru enerji transferi yapmak suretiyle çalışan bu mekanizmalar; konut, ofis, AVM gibi yerlerde sıkça tercih edilir.
Doğru miktarda ısı kaybı gerçekleştiren ve böylece ortamın uygun sıcaklık koşullarını dengeleyen bu sistemler, iç mekânların serin tutulmasında önemli rol üstlenir.
Öte yandan; nükleer reaktörler, endüstriyel tesis makineleri, gıda işletmeleri de bu sistemlerin yaygın kullanıldığı alanlardan bazılarını oluşturur.
Soğutma Sistemi Avantajları Nelerdir?
Birkaç cümleyle belirtecek olursak, soğutma sisteminin avantajları şunlardır:
1. Ürünlerin, ekipmanların, makine ve malzemelerin aşırı derecede ısınmasını ve bu nedenle zarar görmesini engeller.
2. İşletmelerin verimliliğini, kârlılığını yükseltmesine katkı sağlar.
3. Evlerin ve ofislerin uygun koşullarda soğutulması sağlık yönünden de büyük önem taşır. Doğru miktarda ve şekilde gerçekleştirilen ısı kaybıyla beraber, iç mekândaki havanın çok daha verimli olacağına şüphe yoktur. Bu ise ev ortamının yeteri kadar konforlu olmasında etkin rol üstlenir. İş yerlerinde soğutma sistemlerinin kullanımı ise personel verimlilik ve motivasyonunun artırılmasında oldukça etkilidir.
4. Ayrıca bu sistemler ameliyat odalarında, hastanelerde, enfeksiyon riskinin olduğu tüm alanlarda enfeksiyon riskini düşürmek, su kaybını ve nem oranını azaltmak için kullanılır.
5. Uzay araçları, gemiler uçaklar ve trenlerde de soğutma ve iklimlendirme teknolojilerinden faydalanılır.
Siz de; bu avantajlardan üst düzey kalite ile yararlanmayı hedefliyorsanız, Adana soğutma sistemleri firması olarak tercihinizi Ceylan Mühendislik’ten yana kullanabilirsiniz.
Soğutma Sistemi Nasıl Çalışır?
Bu tür sistemler yardımcı ve ana elemanların birleşiminden meydana gelir. Örneğin ana elemanlar içerisinde; itenek yani kompresör, termostatik genleşme valfi, buharlaştırıcı (evaparatör) ve yoğuşturucu (kondanser) bulunur. Bunlar, basit soğutma çevrimini yerine getirme vazifesini üstlenir.
Sistemin tamamlayıcı unsurları olan yardımcı elemanlar içinde ise, ana elemanları destekleme görevini gerçekleştirir.
Soğutucu akışını kontrol etmek için kullanılan donanımları da şöyle sıralayabiliriz:
1. Termostat,
2. Likit tutucu,
3. Sight glass,
4. Manometre,
5. Termometre,
6. Kılcal boru veya expansion valf,
7. Dryer filtre.
Diğer taraftan; akışkanlar ve soğutucu yağlar da sistemin temel bileşenleri arasında yer alır. Buharlaştırıcıda bulunan ısı, soğutma kompresörü tarafından yönetilir ve akışkan sürekliliği bu parça ile sağlanır.
Konuyu biraz daha detaylandırmamız gerekirse, Adana soğutma sistemleri çalışma mekanizması şöyle açıklanabilir:
1. Kompresörde bulunan basınçlı ve sıcak formdaki soğutucu gaz, önce oil receivera (akışkan yağ ayırıcıya) girer.
2. Gaz içerisindeki yağ, bu noktada ayrıştırılır.
3. Ardından yağın tekrar kompresöre geri dönmesi sağlanır.
4. Bu arada gaz hâlindeki soğutucu akışkan; kondanser diye de adlandırılan yoğunlaştırıcıya pompalanır. Bunlar, spiral şeklinde olan bakır borulardır. Söz konusu boruların üzeri kısa aralıklı alüminyum lameller ile kaplanmıştır.
5. Kondansere gaz hâlinde giren soğutucu akışkan, o bölgedeki fanlar vasıtasıyla sirküler edilen havanın lamellere çarpması neticesinde bünyesindeki ısıdan kurtulur.
6. Yani hava lameller ile çarpıştığında, gaz şeklindeki akışkandan bir miktar ısı emer. Böylelikle akışkanın gazdan sıvıya dönüşmesini mümkün kılar.
7. Ardından sırası ile; ilk olarak likit tankına (liquit receiver) girerek ondan sonra da gözetleme camından geçer. Sonrasında filtre kurutucu (drier) kısmına ulaşır. Bakır borular aracılığıyla buradan Termostatik Genleşme Valfine intikal eder.
8. Sıvı soğutucu akışkan, püskürtme yöntemiyle evaparatöre yani buharlaştırıcıya püskürtülür. Bunun üzerine soğutucu, akışkanı buharlaştırır ve sürekli ortamdan ısı emilir. Böylece ortamın ısısı ve nemi azaltılıp, soğutma işlemi gerçekleştirilir.
Siz de; Adana soğutma sistemi kurulumu yapan firmalar arasındaki tercihinizi Ceylan Mühendislik olarak belirleyip, yaşam ve çalışma alanlarınızın değerine değer katabilirsiniz.