Adana ısı pompası montajı yapan firmalar içerisinde öne çıkan Ceylan Mühendislik, ince işçiliğini ve modern teknolojisinin ürünü yüksek kaliteyi her faaliyetinde ortaya koyar. Kombi ve petek montajı gibi alanlarda söz sahibi olan firmamız, ısı pompalarının montaj işlemlerinde de ilk başvurulan yerlerden biri durumundadır.
Isı Pompası Nedir?
Hem soğutma ve ısıtma işlemini gerçekleştiren, hem de sıcak su gereksinimini karşılayan cihazlar ısı pompası olarak adlandırılır. Bunların çalışma mantığı; doğada mevcut bulunan fakat düşük sıcaklığı sebebiyle değerlendirilmesi zor enerjiyi daha yüksek sıcaklıklara getirmek, bu şekilde kullanılmasını sağlamaktır.
Hava, su, toprak ve elektrik enerjisinden yararlanan bu cihazlar verimlilik ve tasarruf açısından son derece avantajlıdır.
Alternatif ısı kaynaklarından daha dayanıklı olan ısı pompaları; güneş, yağmur, kar gibi hava koşullarının hiçbirinden etkilenmez.
Isı Pompası Avantajları Nelerdir?
Tek cihazla tüm ısıtma, soğutma ve su ihtiyaçlarını karşılamaya imkân tanıyan ısı pompaları, çevre dostu olmalarıyla da ön plandadır. Bunlar, ürettikleri enerjinin yaklaşık dörtte üçünü doğadan almaları nedeniyle ekolojik bir çözümdür.
Diğer taraftan; yakıt maliyetinde %75’e varan tasarruf, ısı pompalarının sunduğu bir başka avantaj olarak karşımıza çıkar. Uzun ömürlü olan ve enerjide dışa bağımlılığı azaltan ısı pompalarının kullanımı kolay ve güvenlidir.
Tüm bu avantajlara kavuşmak ise doğru ısı pompası seçimi ve montajı ile mümkündür. Isı pompası sistemlerinin projelendirilmesi, uygulanması ve ısı pompası montaj-dönüşüm işlemlerinde kalitenin adresi Ceylan Mühendislik, ihtiyaçlarınıza yanıt vermeye hazırdır.
Adana Isı Pompası Montajı Nasıl Yapılır?
Bu sorunun cevabı, tercih edilen ısı pompasının model ve özelliklerine göre farklılık gösterir. Yine de; bir örnek ile anlatmamız gerekirse, Adana ısı pompası montaj işlemi anahatlarıyla şu şekilde gerçekleştirilir:
1. Öncelikle ısı pompasının sahip olduğu fonksiyonlardan hangilerinin aktif kullanılacağına karar verilir.
Meselâ; hava kaynaklı ısı pompaları hem sıcak su, hem de soğutma ve ısıtma ihtiyaçlarının karşılanmasında kullanılır. Eğer bu işlevlerin tümünden faydalanılacaksa başka, tek bir fonksiyona gereksinim duyuluyorsa başka bağlantı şekli uygulanacak, malzeme seçimi de bu doğrultuda farklılaşacaktır.
2. Akümülasyon tankı ve ısı pompasının takılacağı mahalde mutlaka kalorifer ağızları bulunmalıdır. Gerekliyse kalorifer hattı başka mahalden de çekilebilir.
3. Açık mahallere monte edilecek ısı pompaları için oda yapmak şarttır.
4. Eğer pompadan çıkacak suyu almak isterseniz, termoboyler montajına da ihtiyaç duyulacaktır.
5. Öte yandan; ısı pompasının montajı sırasında fancoil, radyatör gibi ısı transfer ekipmanlarından birinin belirlenmiş, iklimlendirilecek mahâle önceden bağlanması gereklidir.
6. Bunun ardından sıra, elektrik bağlantısını yapmaya gelecektir. Bağlanacak ısı pompasının gücü baz alınarak, kablo kalınlığı tespit edilir ve bu kapsamda elektrik tesisatı çekilerek uygun sigorta konur. Voltaj ve modele göre kablo kesiti değişiklik arz eder.
7. Kablo ve sigorta işlemleri tamamlandıktan sonra klemens bağlantısı yapılır. Bu noktada; toprak, nötr, yeşil -T Faz, sarı –S Faz, kırmızı – R Faz gibi parametrelere dikkat edilmelidir.
8. Sonraki etapta ise akış anahtarı ve sirkülasyon pompası bağlantısını yapmak gerekmekte olup, bunun için genellikle 2×1,5 mm uzunluğunda kablo kullanılır. Kontaktörün mavi ve sarı bağlantısının alt kısmına, ısı pompasından boylere doğru sirkülasyon yapan pompanın bağlantısı gerçekleştirilir.
Eğer akış anahtarı bağlantısı olmayacak ise, uygun numaralı bağlantılar birbiriyle köprü yapılır.
Fakat ısı pompasının çıkış suyuna bir akış anahtarı bağlamak gerekiyorsa; bunların bir ucu başka, öteki ucu farklı numaraya bağlanır. Ayrıca yedek ısıtıcı bağlantıları da bulunur. Söz konusu özelliğin amacı soğuk havalarda verimin artmasına yardımcı olmaktır. Fakat buna çoğu zaman ihtiyaç duyulmaz.
Isı Poması Montajında Sensör Bağlantıları Nasıl Kurulur?
İşlemin bir bölümünü yukarıda açıkladık fakat Adana ısı pompası montajı aşamaları henüz bitmedi. Şimdi de sürecin önemli bir adımı olan sensör bağlantısına temas etmek istiyoruz.
Bu etapta doğru bir bağlantı uygulamak için şu unsurlara dikkat edilmesi lâzımdır:
1. Gaz Boşaltım Sıcaklık Sensörü,
2. Boyler (Isıtılmış Su Sıcaklığı),
3. Kondanser Bobin Sıcaklığı Sensörü,
4. Dış Hava Sıcaklığı,
5. Isı Pompası Çıkış (Sıcak),
6. Isı Pompası Giriş (Soğuk)
7. Kontrol Panosu Bağlantısı.
Plastik uçlu sensörün görevi dış hava sıcaklığını ölçmektir. Bu sensör pompa dışına çekilir. Ardından bakır uçlu sensör de boylere çekilir. (Bu sensör, boylerde ısıtılan suyun sıcaklığını ölçümler.)
Bahsettiğimiz işlemler sonrasında ise kontrol panosu bağlantısı gerçekleştirilir. Son aşamada sisteme elektrik verilerek montaj işlemi tamamlanmış olur.
Siz de; Adana ısı pompası montajı yapan yerler arasında tercihinizi bizden yana kullanarak, konforunuza konfor katmanın ve Ceylan Mühendislik kalitesini her an hissetmenin tadını çıkarabilirsiniz.